BALETTINTÉZET- DRECHSLER-PALOTA FELÚJÍTÁSA

1061 Budapest, Andrássy út 25 - Drechsler palota, Balettintézet

2015-


Cégünk a Bánáti és Hartvig Építész Irodától kapott felkérést 2015-ben az épület állapot meghatározó statikai szakvéleményének elkészítésére.

Az épületet 1883 és 1884 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján a korai francia reneszánsz stílusában.

Az épület felső szintjein eredetileg nagypolgári lakásokat alakítottak ki, alsó három szintjén pedig étterem-kávézó és az alagsori sörcsarnok kapott helyet, tekepályával, billiárdteremmel, női szalonnal és villanyvilágítással.

1950-es években költözött az épületbe az Állami Balett Intézet.

A 1970-es évektől számos átalakítást végeztek a földszinten és a félemeleten.

Az elmúlt közel két évtized alatt az épület többször is gazdát cserét, míg végül a QPR Properties Kft. tulajdonába került (a cég a dubaji székhelyű, luxusszállodákra szakosodott Constellation Hospitality Group tagja), üzemeltetését pedig a W Hotels nemzetközi szállodalánc (a Starwood hotellánc része, amit 2016-ban megvásárolt a Marriott International) látja majd el. Az épület 151 szobás, ötcsillagos szállodává alakul át.

Az épület alakítási terveit a Bánáti+Hartvig Építész Iroda, a tartószerkezeti tervezést a Reticolo Kft. végezte jegyzi, a generálkivitelezést DVM Group csapata végzi.

A szakvéleményünkben a helyszíni szemlén tapasztaltak és a statikai feltárások alapján véleményt alkottunk arról, hogy a tervezett átalakításnak milyen szerkezeti feltételei vannak, feltérképeztük a meglévő károsodásokat. A falak szilárdságát Schmidt kalapácsos vizsgálattal határoztuk meg. Az épületben poroszsüveg födémek dongaboltozatok és acélgerendák közötti vasbeton födémek találhatók.

Lépcsőház és a közlekedők műemlékileg védettek.

 

Tervezett átalakítások

Az ötcsillagos szállodává  átépítás jelentős átalakításokkal jár.

A pincében wellness központ és konferencia termeket alakítanak ki. A földszinten éttermek és bárok épülnek a kiszolgáló helységekkel.

A felsőbb szinteken szállodai szobákat alakítanak ki. A szobák kiosztása alkalmazkodik a meglévő eredeti ablaknyílásokhoz.

Az átalakítás során az egyik legnagyobb beavatkozás a régi tetőszerkezet és a legfelső födém teljes elbontása és a tetőtér új beépítése. A régi, nagy belmagasságú padlás helyén, az épület eredeti magasságát és tetősíkjainak kontúrját tartva is elegendő hely kínálkozott egy további lakószint, valamint e fölött egy új, az eredetinél kisebb padlástér kialakítására. Az ötödik emelet új szerkezete egy monolit vasbeton koporsófödém, az e fölötti tetőtér pedig egy modern, szerelt acélszerkezet. Az új padlástérben kapnak helyet az épületgépészeti berendezések.