Egri vár fejlesztése

Egri vár turisztikai célú fejlesztése

2016-

Cégünk a statikus szerepében 2016 nyara óta vesz részt az egri vár turisztikai célú funkcióbővítő fejlesztésének tervezésében. 

A vár építését a 11. században kezdték el, azonban folyamatos átépítéseken és bővítéseken esett át az 1700-as évek kezdetéig, amikortól a fenntartás magas költségei miatt megkezdődött a vár lassú elbontása, építőköveinek elhordása. Az épületegyüttes feltárását 1860-ban kezdték el, és helyreállítási munkái a mai napig folynak.

 

A jelenleg tervezett helyreállítási munkálatok keretein belül 2016 nyarán készítettük el a tartószerkezeti szakvéleményt, amely hét programelem állékonyságát vizsgálta: déli kapu és déli kis várfal, Hippolyt-kapu, déli várfal, Varkoch-kapu, zászlódomb, Cipóosztó-ház és Ispotályos-ház. A tanulmányozott épületelemek nagy része falazott szerkezet, ezért főként a falazóanyagok származási korának, összetételének és minőségének megállapítása volt a cél. Ehhez, a gazdag levéltári anyag tanulmányozása mellett, a magfuratok és a kisebb feltárások nyújtottak hiteles információt.

             

A fent említett programelemek esetén a tervezés az engedélyezési tervdokumentáció szintjén tart, amit a kiviteli tervek összeállítása követ hamarosan.