Perc utca

Budapest, III. Perc utca

2021-

A 18. század végén épült épületegyüttes felújításában és átalakításában projektmenedzseri szerepet töltünk be. A két épületben új funkciók kerülnek kialakításra: üzem, üzlet, show room és kulturális eseményeket befogadó helyiségek. A Goldberger textilgyár területén lévő 15.- és 16. épület átépítésének lebonyolítására és műszaki ellenőrzésre kaptunk megbízást.

A Goldberger gyár alapjait a Goldberger család a XVIII. sz. végén tette le, amikor is az alapító ős kékfestő üzemet hozott létre a mai gyárterület helyén.
Az eredeti barokk épület a Lajos utca sarkán ma is áll, és mint textilmúzeum funkcionál. A század végére pedig már Magyarország legnagyobb selyemfonó és textilgyárává nőtte ki magát. Egy 1908 környékén készült fotón a 16-os épület már látható, rajta a víztoronnyal és nagy kéménnyel.

A 16-os épület eredetileg földszint + 3 emelet magas volt, de a II. Világháborúban bombatalálat érte, melynek következtében az első emelet leomlott, de a víztorony épségben átvészelte a támadást. A 3. emelet a háború után nem lett újjá építve. Az épület a 90-es évekig használatban volt trafóként és vegyi műhelyként. A 15-ös shed tetős csarnoképület kazánházként üzemelt korábban és csak hírből tudtuk, hogy esetleg van alatta pince. A padló megbontás során kiderült, hogy 200 nm pince és további feltáratlan járatok vannak az épület alatt, mely sittel fel van töltve. Megvizsgáltuk a tetőt, továbbá faltörés- és nedvesség vizsgálatot is készítettünk. A Vierendel-es tartószerkezet 8 tonna hidraulikus terhelést kapott, amely során számottevő lehajlás nem volt tapasztalható.

A tető és a falak is számos fának, bokornak adtak otthont és életet. A tetőn ideiglenes szigetelés készült purtech tecnológiával a növények eltávolítása és lyukak befoltozása után. A diagnosztika kiterjedt a talajvíz vizsgálatára, az alapozás feltárására, talajszondázásra és talajradarozásra. A felmérések lézerscanner technológiával készültek.