Albánia földrengés

Albánia

2019 november

Földrengés rázta meg 2019. november 26-án, hajnali 3 óra 54 perckor Durres albániai kikötővárost és Tiranát, a fővárost, mintegy félszázan könnyebben megsérültek, anyagi károk keletkeztek, és sokan pánikba esve az utcákra és a parkokba menekültek.
A lökések ereje elérte az 5,6 fokot, a védelmi minisztérium közlése szerint ez volt a legsúlyosabb földrengés Albániában az elmúlt 30 évben.
Az amerikai Földtani Intézet (U.S. Geological Survey) 5,6 fokozatúnak mérte a földrengést, míg az Albán Földtani Intézet szerint az első rengés 5,8, a 11 perccel később bekövetkező második pedig 5,3 fokú volt.

Készítette: United States Geological Survey - https://earthquake.usgs.gov/earthquakes/eventpage/us70006d0m, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84371130
A több mint 50 ember életét követelő albániai földrengést követően Magyarország is a földrengés sújtotta övezet lakosságának segítségére sietett. A Miniszterelnökség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére a Magyar Mérnöki Kamara és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 6 fős, mérnökökből álló csoportja utazott a helyszínre 2019. december 3-án a durresi és tiranai károk gyors áttekintésére, felmérésére. Az első szakértői csoportot – melyet Dr. Joó Attila László koordinált -egy hét elteltével váltotta egy újabb 6 fős csoport, melyet Kovács Csaba statikus szakértő vezetett.
Az első nap Durresben részt vettünk az övezet felmérését koordináló Európai Bizottság égisze alatt működő Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatósága (European Civil Protection and Humanitarian Aid) tájékoztatóján, ahol a felméréshez szükséges legfontosabb információk hangzottak el. Itt találkoztunk a 80 fős nemzetközi mérnök csoport néhány tagjával, majd a tiranai felméréseket a helyi albán hivatalnokokkal és mérnökökkel közösen, 3-8 fős szakértői csoportokban végeztük.
Feladatunk volt, hogy a károsodott épületeket, lakásokat megvizsgáljuk, döntést hozzunk arról, hogy a bent élő család maradhat, vagy karácsonyra ki kell költöznie az épületből.
Nehéz szakmai és humán döntéseket kellett meghoznunk percek alatt.
Az egy hét alatt közel 150 épületet vizsgáltunk meg.
Érdekességként még meg kell említeni, hogy – ugyan szorosan ez nem tartozott a feladataink közé – de egy műemlék vár jelentős károsodásainak a vizsgálatára is kaptunk felkérést, melyet nagy örömmel és érdeklődéssel teljesítettünk. Kasztrióta György (ismertebb nevén Szkander bég) családi sasfészkébe, Kruja várába látogattunk el és vizsgáltunk meg több jelentős műemlék épületet.

A 6 fős csapatunk

Szkander bég lakhelyét, Kruja várát is jelentősen megrongálta a földrengés. Az egyik torony az utólag ráépített nehéz vasbeton szerkezetű kilátó miatt elcsavarodott és felhasadt
Durres tengerpati üdülőközpont homokos talajon fekvő épületei szenvedték el a legnagyobb károsodást

Tipikus X alakú repedések a főfalon

Tipikus földrengési nyírási tönkremenetel

Az egyes objektumok pontos beazonosítására helymegjelölő szoftvert használtunk a fényképezés során